Kind jonger dan 14 jaar aangereden op de fiets

Is de aangereden fietser een kind jonger dan 14 jaar, dan gelden voor die situatie afwijkende aansprakelijkheidsregels. Kinderen hebben vaak nog geen goed ontwikkeld verkeersinzicht waardoor ze zich soms onvoorspelbaar gedragen. Bij een aanrijding met een fietser jonger dan 14 jaar gelden de volgende regels:

  • De bestuurder van het motorvoertuig is verplicht 100% van de letselschade te vergoeden, zelfs als hem geen enkel verwijt te maken valt
  • De enige uitzondering die hierop toepassing is, is wanneer de bestuurder van het motorvoertuig kan bewijzen dat het kind opzettelijk het ongeval veroorzaakte. In de praktijk zal hier maar zeer zelden sprake van zijn.

 

 

Kind jonger dan 14 jaar als voetganger aangereden

Als de aangereden voetganger een kind is dat jonger is dan 14 jaar, dan gelden voor die situatie afwijkende aansprakelijkheidsregels. Kinderen hebben nog geen goed ontwikkeld verkeersinzicht en gedragen zich daarom soms onvoorspelbaar. Bij een aanrijding met een voetganger die jonger is dan 14 jaar gelden de volgende regels:

  • Zelfs als de bestuurder van het motorvoertuig geen enkel verwijt valt te maken, is deze verplicht 100% van de letselschade te vergoeden
  • De enige uitzondering is van toepassing wanneer de bestuurder van het motorvoertuig kan bewijzen dat het kind opzettelijk het ongeval veroorzaakte. Daarvan zal in de praktijk maar zeer zelden sprake zijn.