Gebeten door een hond

Het komt regelmatig voor dat mensen gebeten worden door de hond van een ander. Dit kan erg vervelend zijn, want medische behandelingen en blijvende littekens zijn vaak het gevolg. In de meeste gevallen komt het slachtoffer in aanmerking voor vergoeding van zijn of haar letselschade.

Eigenaar hond aansprakelijk

De hond die uw letsel veroorzaakte zal de letselschade niet kunnen vergoeden. Daarom regelt de wet in artikel 6:179 Burgerlijk Wetboek dat in principe de eigenaar van de hond aansprakelijk is voor de schade die het dier aanrichtte. Oók als de eigenaar er niets aan kon doen dat de hond aanviel. Dit is een zogeheten vorm van ‘risicoaansprakelijkheid’. In tegenstelling tot andere vormen van aansprakelijkheid is bij deze variant geen schuld vereist. De eigenaar van een hond is dus aansprakelijk ten gevolge van zijn hoedanigheid als eigenaar.

 

Hoogte letselschadevergoeding

Op welk bedrag heeft u nu recht als u door een hond bent gebeten? Het antwoord valt in zijn algemeenheid niet te zeggen. In beginsel dient alle letselschade vergoed te worden. U kunt hierbij denken aan:

  • Kosten plastische chirurgie. De wonden van de hondenbeet veroorzaken meestal (lelijke) littekens. Zichtbare littekens kunnen de psychische toestand van het slachtoffer behoorlijk verslechteren. Plastische chirurgie kan vaak een oplossing bieden.
  • Overige kosten. Goede wondverzorging is bij een hondenbeet noodzakelijk om ontstekingen te voorkomen. Daarvoor moet wellicht regelmatig een huisarts of medisch specialist bezocht worden. De kosten voor de behandelingen en de reiskosten komen voor vergoeding in aanmerking.
  • Verminderde inkomsten. Het kan gebeuren dat u door de verwonding bepaalde lichaamsdelen minder mag of kan belasten, waardoor u uw oude werk niet meer kunt uitvoeren. Misschien moet u minder werken of moet u heel ander werk zoeken. Dit kan tot gevolg hebben dat u daardoor minder gaat verdienen. Dit gemis aan inkomsten zal ook vergoed moeten worden.
  • Smartengeld. Dit is een financiële vergoeding voor immateriële schade, zoals pijn, verdriet en leed. Vooral bij grote en zichtbare littekens is het denkbaar dat er smartengeld betaald zal moeten worden.