Aansprakelijkheid dierenpark bij letselschade

Het dierenpark of de kinderboerderij zelf zal zoveel mogelijk risico uitsluiten door het creëren van veilige omstandigheden waarbij mensen (in het bijzonder kinderen) niet te dicht bij (wilde) dieren kunnen komen en vice versa.
Maar verschillende dierenparken in Nederland hebben daarnaast wel duidelijke bezoekersreglementen met alle huisregels. Hierin geven zij onder andere aan niet aansprakelijk te zijn voor letsel. Zij proberen hiermee de risicoaansprakelijkheid volledig bij de bezoeker neer te leggen. Maar is dit wel juist? Ter vergelijking: Een eigenaar van een manege (en bijbehorende paarden) is altijd aansprakelijk bij letsel door zijn paard, ook al hanteert de manege algemene voorwaarden die aansprakelijkheid uitsluiten.

 

 

Risicoaansprakelijkheid voor dieren en aansprakelijkheid voor gebouwen

Wanneer iemand letsel oploopt in een dierentuin kan de aansprakelijkheid tweeledig zijn, namelijk risicoaansprakelijkheid voor dieren en aansprakelijkheid voor gebouwen. Beide kunnen zich voordoen bij letselschade in een dierenpark. Er is sprake van risicoaansprakelijkheid voor dieren als er schade wordt aangericht vanwege de ‘eigen energie’ van het dier, oftewel door het gedrag van het dier. Deze schade moet worden vergoed door de bezitter van het dier. Men spreekt van aansprakelijkheid voor gebouwen als er schade ontstaat door een onveilige inrichting van een weg of een gebouw waarbij de schade ook moet worden vergoed door de eigenaar.